II Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva - #MEKST2015
NOVI SAD 27-29. novembar 2015.

U Novom Sadu će se u periodu od 27. do 29. novembra održati II Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva - #MEKST2015, u organizaciji udruženja “Fortuns”, a u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom studenata turizma i hotelijerstva (IASTH) i Prirodno – matematičkim fakultetom iz Novog Sada. Ovaj događaj je prošle godine okupio preko 400 studenata, a ove godine se očekuje broj od preko 700 studenata iz zemalja jugoistočne Evrope. Učesnici će pored predavanja imati priliku da upoznaju kulturno istorijske znamenitosti Novog Sada. Predavanje će se održati u najvećem amfiteatru Prirodno – matemtičkog fakulteta u Novom Sadu. Teme ovogodišnjeg MEKST-a su: omladinski turizam, kulturni turizam, EU projekti i IT u turizmu.

Kulturni turizam - Novi Sad se kandidovao za kulturnu prestonicu Evrope za 2021. godinu. Kroz ovu panel diskusiju želimo da čujemo koje su prednosti, a koje mane prilikom dobijanja statusa za kulturnu prestonicu Evrope. Predavači koji su do sada potvrdili svoj dolazak i koji će pokušati da nam objasne prednosti i mane su:

- Goran Tomka, Fakultet za sport i turizam, Novi Sad, Srbija,
- James Kennell, Univerzitet Grinič, London, Velika Britanija,
- Terry Stevens, Stevens & Associates, Vels, Velika Britanija.

Omladinski turizam - S obzirom da se Novi Sad kandidovao i za omladinsku prestonicu Evrope za 2018. godinu, takođe želimo da naši učesnici čuju koje su to prednosti prilikom dobijanja statusa omladinske prestonice Evrope. Na ovom panelu će svakako biti predstavnici najboljeg evropskog festivala, koji će nam preneti njihova saznanja, upravo iz razloga jer su oni inicijatori projekta da Novi Sad postane omladinske prestonica Evrope.

- Nemanja Milenković, EXIT festival, Novi Sad, Srbija,
- Angela Benson, Univerzitet Brajton, Brajton, Velika Britanija,
- Alan Godsave, Turistički savetnik i predavač, Budimpešta, Mađarska.

EU projekti - Svedoci smo sve više prisutnosti Evropske unije na prostoru Zapadnog Balkana i sve više ulaganja u ovaj deo Evrope, upravo iz Evropske unije. Kroz ovu panel diskusiju želimo da ukažemo koji su to prvi koraci prilikom konkurisanja za neki od projekata koji raspiše EU, kao i mogućnosti studiranja u nekim univerzitetskim gradovima širom Evropske unije.

- Vladimir Pandurov, EU projekti, Novi Sad, Srbija,
- Miha Lesjak, Turistica, Portorož, Slovenija,
- Gordana Vlahović, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, Srbija.

IT u turizmu - Informacione tehnologije, internet i društvene mreže svakodnveno menjaju turističku delatnost. Zahvaljujući novim tehnologijama turizam danas beleži neverovatan rast, a ova oblast turizma vapi za stručnim kadrovima. Uspešni i ostvareni profesionalci iz prakse će nam pokazati kako se nove tehnologije mogu iskoristiti u promociji i prodaji turističkih proizvoda i usluga. Marketing turističkih destinacija je doživeo radikalne promene poslednjih godina jer digital i društvene mreže u potpunosti menjaju način promocije destinacijske ponude. Fotografije, grafici, video klipovi i priče se mogu podeliti svuda u svetu samo jednim klikom, ali i stvaraju potpuno novu obavezu turističkim destinacijama – da svakoga dana pronalaze, kreiraju i postavljaju što bolji sadržaj.